Blærebetændelse. Hvad nu?
Blærebetændelse (også kaldet blærekatar eller urinvejsinfektion) er en infektion i urinblæren, som hos raske kvinder hyppigst skyldes bakterier.
Bakterier trives godt i kropsvarm urin, og de formerer sig hurtigt, når de kommer ind i blæren.
Hvis bakterierne er i stand til at invadere blæreslimhinden, vil disse bakterier føre til en betændelse i slimhinden, som beklæder indersiden af blæren. Slimhinden bliver rød og irriteret, og hele blæren bliver irritabel. Dette fører til sammentrækninger i blæren, selv om den ikke er fuld.
Man vil typisk få hyppige små vandladninger. Disse kan gøre ondt som følge af ømhed og betændelse i urinrøret og blærens slimhinde. Mange får svie og varmefølelse i underlivet efter, at de har tisset.
Ved sex kan bakterier presses over i urinen fra området omkring urinrørets åbning. Det er derfor ikke usædvanligt, at blærebetændelse kan opstå efter samleje.
Hvis du har symptomer på blærebetændelse bedes du kontakte klinikken på vores hovednummer. Vi vil da tilbyde dig at få undersøgt urinen. Hvis undersøgelsen viser tegn til infektion vil vi enten mikroskopere urinen med det samme eller dyrke den natten over. Hvis der findes bakterier vil du blive tilbudt medicinsk behandling.
Vi anbefaler ikke, at man køber selvtests, da det sjældent bidrager til diagnostikken.